Congres Seksualiteit in de therapie 1 juni 2018

 Seksualiteit in de therapie
Op 1juni 2018 organiseert T&C Systeemtherapeuten i.c,
een congresdag over seksualiteit in de therapie.

Seksualiteit is in het algemeen van iedereen en in het bijzonder iets tussen partner of minnaars. Toch blijkt het een onderwerp te zijn die in therapeutische sessies niet altijd de aandacht te krijgt die het verdient. Het is een vitale levenskracht die tot op hoge leeftijd veel positieve effecten kan hebben op de mens. Toch kan de seksualiteit  en de seksuele relatie  door verschillende oorzaken  verstoord raken of zich uiten in gestoord seksueel gedrag.
Het spreken over seksualiteit helpt je om meer te begrijpen van jezelf en de ander,  je vrijer te voelen en meer te genieten. Het gaat over een belangrijke pijler van de relatie met jezelf en met de ander.
Op deze dag wordt aandacht gericht op hoe je als therapeut in gesprek kunt zijn over het thema seksualiteit en hoe je als therapeut middels praktijkgerichte oefeningen het fysieke contact tussen partners kunt bevorderen.
Aan de hand van drie interactieve presentaties worden er verschillende onderwerpen rond seksualiteit in therapie behandeld:

Lezing 1
Seksualiteit door de eeuwen heen in filosofisch perspectief door Joris Krijger.
Seksualiteit in filosofisch perspectief gaat over de verschillende visies en ontwikkelingen in het denken over seksualiteit door de eeuwen heen. Culturele en religieuze invloeden spelen daarin een belangrijke rol. De posities van mannen en vrouwen bepaalde de context waarin seksualiteit vorm en betekenis werd gegeven. Erotiek , ontrouw  homoseksualiteit  werd in de oudheid vanuit geheel ander normen en waarden bekeken dan wij dat nu doen.
Door terug te gaan naar een aantal originele denkbeelden omtrent seksualiteit ontstaat de ruimte om ook ons moderne denken over seksualiteit onder de loep te nemen. Want hoe vrij zijn we eigenlijk in ons denken over seksualiteit? Het antwoord op deze vraag zou wel eens anders kunnen uitvallen dan je in eerste instantie zou denken…

Joris Krijger (1991) studeerde in Glasgow, Buenos Aires en Leiden. Hij studeerde eind 2016 cum laude  af voor zowel Psychologie, Filosofie, als Film- en Literatuurwetenschap. Voor zijn thesis Schaamteloos Handelen’  ontving hij in april 2017 de SIDN Fonds Scriptieprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Hij stond aan de wieg van high-tech startup Condi Food en is nu bestuurder bij de medisch technische stichting TROIKA. Tevens doceert hij filosofie voor het Nederlands Kwaliteitsregister Systeemspecialisten waar hij kernbegrippen binnen de hulpverlening vanuit filosofisch perspectief onderzoekt.

Lezing 2
Een systeemtheoretische en therapeutische beschouwing van seksuele stoornissen en seksueel gestoord gedrag.
Vermoedelijk kent iedereen wel seksuele fantasieën of neigingen waar hij/zij zich liever niet mee wil vereenzelvigen. Maar als dit je hele leven gaat beheersen spreek je van gestoord gedrag.
In deze presentatie wordt stilgestaan bij diverse vormen van seksuele stoornissen en gestoord seksueel gedrag en hoe je vanuit systeemtheoretische visie dit kan behandelen.
Seksuele problemen zoals erectieproblemen, pijn tijdens het vrijen verschil in seksueel verlangen hebben direct invloed of zijn het gevolg van de interactie in de partnerrelatie.
Parafilie als exhibitionisme, fetisjisme, frotteurisme, pedofilie seksueel masochisme, sadisme travestie en voyeurisme kunnen lijden tot delictgevaarlijk gedrag. Met een zedendelict kan iemand vanuit justitie een gedwongen behandeling en risicotaxatie opgelegd krijgen.
Een seksueel probleem of zedendelict heeft vrijwel altijd ingrijpende gevolgen op de
partnerrelatie en geregeld op hele generatiesystemen

Gea Bijzitter (1974) is seksuoloog NVVS, SPV, verpleegkundig specialist GGZ en systeemtherapeut NVRG i.o. Het grootste deel van haar leven is zij al werkzaam in de psychiatrie en de laatste jaren werkt zij met name op de polikliniek seksuologie en de polikliniek forensische psychiatrie van GGZ-Friesland.

 

Lezing 3 Het middag programma
Benadering van seksualiteit in de systeemtherapie vanuit een Tantrische perspectief.
Het Tantrische perspectief op seksualiteit waarmee we deze middag kennismaken, omvat oefeningen die de seksuele energie voelbaar maken.  We gaan onderzoeken welke beelden, ideeën en systemen onze perceptie en ervaring van seksualiteit op dit moment bepalen. De manier waarop we omgaan met ons eigen lichaam en dat van anderen geeft daarbij informatie over de mate waarin we seksueel plezier, genot en bevrediging kunnen toelaten.
Tantra betekent letterlijk: weefsel.  Het maakt geen onderscheid tussen seksuele energie en levensenergie. Wat wij seks noemen maakt veel levenskracht wakker. Tantra ziet een grote potentie in seks, wanneer je je er tenminste met bewustzijn in begeeft.   Wanneer seksuele energie door spanningspatronen (stress) worden tegengehouden, kunnen er vervormingen in de egostructuur van mensen ontstaan. Deze vervormingen maken ons pijnlijk bewust van de langdurige impact die seksuele neurosen, intimidatie en misbruik hebben op de individuele ziel.
Seksuele energie is de motor tot verandering. Wanneer we in de therapeutische setting werken met seksuele energie wordt de egostructuur beter zichtbaar, waardoor deze begrepen kan worden en ontspanning geeft. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor onze kwaliteiten zoals o.a. moed, compassie, en verlangen.
Vragen waarmee we gaan werken:
– Is het in de systeemtherapeutische praktijk van belang om ontspannen te kunnen spreken over seksualiteit? Hoe kunnen we verlangens van een cliënt niet “fout” maken wanneer die ons in verlegenheid brengen?
-Wat doe je wanneer je merkt dat je zoekend bent met de lichamelijke grenzen die onze functie en verantwoordelijkheden met zich meebrengen?
– Hoe kunnen we werken met het grijze gebied van lichamelijke aanraking? En in de tegenoverdracht herkennen wanneer we gestuurd worden door eigen voorkeur en behoefte?
– Kun je als therapeut eigenlijk zuiver aftasten waar de grenzen liggen zonder een bevredigend seksueel leven?
– Zie je de seksuele overdracht van de client als probleem of als een uitdrukking van de levenskracht die – teruggebracht naar de innerlijke ervaring – vorm kan krijgen in zijn of haar eigen leven?

Kyo Verberk praktiseert ruim 30 jaar Tantra:  Ze is geïnspireerd door de Tantrische benadering van het Kashmir Shaivisme, Osho en de Diamond Approach.Met haar geliefde Gem kreeg ze 2 kinderen die inmiddels volwassen zijn. Ze geeft met hem les op het Centrum voor Tantra gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk waarin ze voornamelijk werkt met paren.Ze is daarnaast ook leraar aan de Ridhwan school waar ze individuele sessies geeft en met groepen werkt in teams in binnen en buitenland.

Meer informatie over haar werk: www.centrumvoortantra.nl   www.diamondapproach.org

Accreditatie:

NKS , 7 punten.
NVRG,  6 punten
Het kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals,  6 punten
Registerplein,  6 punten
POH-GGZ,   6 punten
SKJ,  3 punten
NVVS,  6 punten

Plaats:
De “Oranjehof”, centrum voor relatie en gezin
Kerkweg 2, 8091 GA te Wezep (bij Zwolle)
Tijd: 09.30 uur – 16.30 uur Kosten: De kosten zijn € 225,- incl. lunch
Inschrijving:
 – Aanmelding kan via e-mail met vermelding van  naam, adres en telefoonnummer aan   info@deoranjehof.nl
– Betaling van  € 225,- op bankrekeningnummer NL56 RABO 0314 4414 25  “Congres seksualiteit 1 juni  2018”met vermelding va uw naam.
Inschrijving op volgorde van binnenkomst van betaling.
Annulering: Bij annulering voor 1 mei 2018 wordt € 35,- administratiekosten ingehouden.
Bij annulering na 1 mei 2018 is het volledige bedrag verschuldigd.
.

Voor meer informatie:
Téo Visser, 06-54 333 855, teovisser@solcon.nl
Carey Woortman, 06-10 232 622, careywoortman@planet.nl
www.tencsysteemtherapie.nl